Followers

30 Oktober 2010

Oktober 30, 2010 - 3 comments

Blog Tutorial:Buatkan Widget Muncul Hanya di Laman Posting/Laman Utama

Seperti yang korang nampak dengan widget follower aku,ia hanya muncul kat laman utama,betul tak?Ok,kita terus ke tutorial

Login ke dashboard blogger ---> Layout/Design ---> Edit HTML --->dan tandakan pada Expand widget templates(perlu),dan cari kod widget yang korang nak

1 - Lihat kat dua kod kaler merah,kod ni akan buatkan widget korang muncul di laman posting,dan tak muncul kat laman utama blog korang.

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>

</b:if>

Contoh untuk letakkan kedua-dua kod ni kat kod widget korang :

<b:widget id='HTML15' locked='false' title='Related Articles' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<!-- only display title if it's non-empty -->
<b:if cond='data:title != ""'>
<h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<data:content/>
</div>

<b:include name='quickedit'/>
</b:if>
</b:includable>
</b:widget>


Save template dan dah SIAP!!!

2 - Ok tu kalau korang nak widget muncul di laman posting,sekarang tengok kod kaler hijau dibawah ni pula,kod ni akan buatkan widget hanya di laman utama

<b:if cond='data:blog.homepageUrl == data:blog.url'>

</b:if>

Contoh untuk letakkan kod ni kat kod widget korang :

<b:widget id='HTML12' locked='false' title='Advertising' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:blog.homepageUrl == data:blog.url'>
<!-- only display title if it's non-empty -->
<b:if cond='data:title != ""'>
<h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<data:content/>
</div>

<b:include name='quickedit'/>
</b:if>
</b:includable>
</b:widget>

Save template dan dah SIAP!!!

Sekadar Nota Buku Lali:Kalau korang tak klik expand widget template,kod widget akan kelihatan camni:

<b:widget id='Gadget1' locked='false' title='Members' type='Gadget'/>
</b:section>

Jadi maknanya korang takkan jumpa kod yang cam tutorial diatas,jadi penting,korang memang kena klik expand widget template.

Kod kaler unggu hanyala sebagai penanda bagi memudahkan korang lihat kod widget korang.



3 ulasan:

@FARIZ ILIO FERNANDO Oh,perasan tak kotak follower blog ni hilang bila klik kat pos dan akan muncul balik bila klik kat home.Tutorial unttuk buat camtula.Harap membantu^^

wau. ini yang saya cari. thanks. bookmarked teros :D

Catat Ulasan