728x90 AdSpace

Latest News

30 Oktober 2010

Blog Tutorial:Buatkan Widget Muncul Hanya di Laman Posting/Laman Utama

Seperti yang korang nampak dengan widget follower aku,ia hanya muncul kat laman utama,betul tak?Ok,kita terus ke tutorial

Login ke dashboard blogger ---> Layout/Design ---> Edit HTML --->dan tandakan pada Expand widget templates(perlu),dan cari kod widget yang korang nak

1 - Lihat kat dua kod kaler merah,kod ni akan buatkan widget korang muncul di laman posting,dan tak muncul kat laman utama blog korang.

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>

</b:if>

Contoh untuk letakkan kedua-dua kod ni kat kod widget korang :

<b:widget id='HTML15' locked='false' title='Related Articles' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<!-- only display title if it's non-empty -->
<b:if cond='data:title != ""'>
<h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<data:content/>
</div>

<b:include name='quickedit'/>
</b:if>
</b:includable>
</b:widget>


Save template dan dah SIAP!!!

2 - Ok tu kalau korang nak widget muncul di laman posting,sekarang tengok kod kaler hijau dibawah ni pula,kod ni akan buatkan widget hanya di laman utama

<b:if cond='data:blog.homepageUrl == data:blog.url'>

</b:if>

Contoh untuk letakkan kod ni kat kod widget korang :

<b:widget id='HTML12' locked='false' title='Advertising' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:blog.homepageUrl == data:blog.url'>
<!-- only display title if it's non-empty -->
<b:if cond='data:title != ""'>
<h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<data:content/>
</div>

<b:include name='quickedit'/>
</b:if>
</b:includable>
</b:widget>

Save template dan dah SIAP!!!

Sekadar Nota Buku Lali:Kalau korang tak klik expand widget template,kod widget akan kelihatan camni:

<b:widget id='Gadget1' locked='false' title='Members' type='Gadget'/>
</b:section>

Jadi maknanya korang takkan jumpa kod yang cam tutorial diatas,jadi penting,korang memang kena klik expand widget template.

Kod kaler unggu hanyala sebagai penanda bagi memudahkan korang lihat kod widget korang.



no image
  • Title : Blog Tutorial:Buatkan Widget Muncul Hanya di Laman Posting/Laman Utama
  • Posted by :
  • Date : Oktober 30, 2010
  • Labels :
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

3 ulasan:

  1. @FARIZ ILIO FERNANDO Oh,perasan tak kotak follower blog ni hilang bila klik kat pos dan akan muncul balik bila klik kat home.Tutorial unttuk buat camtula.Harap membantu^^

    BalasPadam
  2. wau. ini yang saya cari. thanks. bookmarked teros :D

    BalasPadam

Top