728x90 AdSpace

Latest News

23 Disember 2008

MELIHAT SECARA SPESIFIK BUKAN RAMBANG

Assalamualaikum,

Ramai diantara kita yg inginkan kejayaan dlm sesuatu bidang yg diceburi tetapi mengapa masih ramai juga yg tidak dpt mencapai apa yg diinginkan dlm mencari sesebuah kejayaan. Dan hari ini saya akan mengupas serba sedikit tentang apa yg dikatakan sbg "Melihat secara SPECIFIC bukan secara RAMBANG"

Ini kerana selama ini kita memang melihat tetapi kita tak pernah nampak @ faham apa yg kita lihat, kita memandang tetapi sebenarnya kita kabur dgn pandangan kita sendiri.Melalui analisa yg saya buat, inilah faktor yg menyumbangkan kepada kegagalan kita sebelum ini, kita tidak pernah cuba utk menterjemahkan apa yg kita pandang, apa yg kita lihat dan apa yg kita nampak selama ini.

Nah! sekarang ini kita telah pun menyedari setiap kesilapan lalu dan marilah kita cuba utk memperbaiki & merubahnya kearah yg lebih bermakna & bernilai.

Faktor2 penting dlm erti kata "Melihat secara SPECIFIC bukan secara RAMBANG"

1) Fokus atau tumpuan tentang apa yg hendak dicapai dlm kehidupan kita.
2) Cara bagaimana kita membaca sesuatu peluang.
3) Desakan utk merebut sesuatu peluang yg ada didepan kita.
4) Kebolehan dan kesanggupan menterjemahkan peluang tersebut.

Pada peringkat ini, dapatkah anda memahami apa yg saya maksudkan tentang tajuk diatas, yg teramat penting disini adalah:

Anda mesti mempunyai kebolehan membaca peluang dan sanggup menterjemahkan peluang tersebut kepada usaha jangka panjang..


P;S-post seterusnya akan menerangkan kenapa kita dihimpit masalah kewangan
no image
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 ulasan:

Catat Ulasan

Top