Followers

19 Disember 2010

Disember 19, 2010 - 5 comments

Cara Buat Read More/Expandable Pos Summary





Tutorial bagi meletakkan readmore pada template yang tidak memiliki fungsi readmore.

Contoh Template Yang Tiada Read More

Setelah Dipasang Fungsi Read More

Langkah-langkah Pemasangan:

1)Log in ke dashboard--->Design/Layout--->Edit HTML--->Tandakan Kotak Expand Widget Template

Tekan Ctrl+F dan:

2)Cari kod </head>

3)Pastekan kod dibawah ni diatas/sebelum kod </head>

<script type='text/javascript'>
var thumbnail_mode = &quot;float&quot; ;
summary_noimg = 230;
summary_img = 140;
img_thumb_height = 100;
img_thumb_width = 100;
</script>
<script src='http://files.bloggerplugins.org/excerpt.js' type='text/javascript'/>

4)Cari kod <data:post.body/>

5)Gantikan kod <data:post.body/> dengan kod dibawah ni

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<data:post.body/>
<b:else/>
<div expr:id='&quot;summary&quot; + data:post.id'>
<data:post.body/>
</div>
<script type='text/javascript'>
createSummaryAndThumb(&quot;summary<data:post.id/>&quot;);
</script>
<div style='clear: both;'/>
<span style='padding-top:5px;;float:right;text-align:right;'><a expr:href='data:post.url' rel='bookmark'><b>Read more >></b></a></span>
</b:if>

6)Save template dan lihat hasilnya.



5 ulasan:

boleh tolong ke...
camne kalo nak buat read more tu just kat home page saja tanpa kacau stand alone page yang lain???

Tapi saya takde code ''tu... macamana ek?

@Bawang Goreng Awak dah tandakan pada kotak expand widget?

@Atamdin Readmore ni memang akan muncul kat depan je dan bila klik,readmore tu autmatik takde mcm blog ni,harap membantu^^

Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Catat Ulasan