Followers

19 Disember 2010

Disember 19, 2010 - 5 comments

Cara Buat Komen Bewarna,Komen Skrol dan Letak Gambar Pada Komen


Korang boleh buatkan pengunjung blog korang meninggalkan komen dengan teks bergerak atau warnakan komen diorang dan juga letak gambar dengan komen diorang.

Lihat Demo

Langkah-langkah:-

Pergi ke dashboard--->Design/Layout--->Edit HTML dan cari kod </body>

SELEPAS/DIBAWAH kod </body> pastekan kod ni:

<script src='http://hosting.gmodules.com/ig/gadgets/file/105066904960012479556/nccode.js' type='text/javascript'/>

Save template.Ok,tu je,korang cuma perlu maklumkan pada pengunjung korang bagaimana nak menulis komen bergerak atau mewarnakan komen diorang iaitu:

untuk menulis teks komen bergerak,taip macam ni:

[ma]....teks korang...[/ma]

untuk teks komen bewarna merah,ubah perkataan 'red' kepada kod warna yang korang suka:

[co="red"]..teks korang...[/co]

untuk letak gambar,bersama dengan komen:

[im]URL gambar disini[/im]

Untuk meletakkan mesej pemberitahuan di atas borang komen,sila ikut langkah ni:

Pergi ke Blogger Dashboard klik --> Design --> Edit Html -->dan tandakan kotak Expand Widget Templates.

Dan cari kod <p><data:blogCommentMessage/></p>

*Kalau kod tu ada dua,gunakan kod yang kedua

DiBAWAH kod <p><data:blogCommentMessage/></p>,pastekan kod ni:

<b>Pilihan Komen -</b>Korang boleh letak gambar,skrol teks.<br/><br/><b>Gambar-</b> [im]URL gambar disini[/im]<br/><b>Colors - </b>[co="red"]..teks korang...[/co] - Ubah kod red kepada warna yang korang nak.<br/><b>Marquee -</b> [ma]Teks Komen[/ma]<br/>

Save,dan dah siap.Aku harap korang suka dengan tutorial ni.

5 ulasan:

Catat Ulasan