19 Disember 2010

Cara Buat Komen Bewarna,Komen Skrol dan Letak Gambar Pada Komen

5 ulasan:
 

Korang boleh buatkan pengunjung blog korang meninggalkan komen dengan teks bergerak atau warnakan komen diorang dan juga letak gambar dengan komen diorang.

Lihat Demo

Langkah-langkah:-

Pergi ke dashboard--->Design/Layout--->Edit HTML dan cari kod </body>

SELEPAS/DIBAWAH kod </body> pastekan kod ni:

<script src='http://hosting.gmodules.com/ig/gadgets/file/105066904960012479556/nccode.js' type='text/javascript'/>

Save template.Ok,tu je,korang cuma perlu maklumkan pada pengunjung korang bagaimana nak menulis komen bergerak atau mewarnakan komen diorang iaitu:

untuk menulis teks komen bergerak,taip macam ni:

[ma]....teks korang...[/ma]

untuk teks komen bewarna merah,ubah perkataan 'red' kepada kod warna yang korang suka:

[co="red"]..teks korang...[/co]

untuk letak gambar,bersama dengan komen:

[im]URL gambar disini[/im]

Untuk meletakkan mesej pemberitahuan di atas borang komen,sila ikut langkah ni:

Pergi ke Blogger Dashboard klik --> Design --> Edit Html -->dan tandakan kotak Expand Widget Templates.

Dan cari kod <p><data:blogCommentMessage/></p>

*Kalau kod tu ada dua,gunakan kod yang kedua

DiBAWAH kod <p><data:blogCommentMessage/></p>,pastekan kod ni:

<b>Pilihan Komen -</b>Korang boleh letak gambar,skrol teks.<br/><br/><b>Gambar-</b> [im]URL gambar disini[/im]<br/><b>Colors - </b>[co="red"]..teks korang...[/co] - Ubah kod red kepada warna yang korang nak.<br/><b>Marquee -</b> [ma]Teks Komen[/ma]<br/>

Save,dan dah siap.Aku harap korang suka dengan tutorial ni.

5 ulasan:

TERIMA KASIH UNTUK KOMENKOMEN TERBARU

 
© 1986. Aideal Fitri - fitri1986 Malaysian Blogger