Panduan Dalam Menulis Blog Tutorial













Pos ini ditulis bagi memudahkan blogger yang menjalankan blog bercorak tutorial.

Masalah Dalam Menulis Kod-HTML Pada Pos:-
Sekiranya korang ingin meletakkan kod pada entri,korang harus convert dulu kod tersebut sebab korang tak boleh nak meletakkan kod pada pos kerana kod itu tidak akan muncul.


Penyelesaian Terbaik:
Korang perlu gunakan Code Converter,seperti dibawah:

Masukkan kod korang kedalam code converter,tekan convert dan copy code yang telah diconvert untuk dipaste dalam blog korang

Ambil kod ni,jika korang ingin letakkannya di blog korang

<script src="http://www.gmodules.com/ig/ifr?url=http://hosting.gmodules.com/ig/gadgets/file/102462998830435293579/post-Code.xml&up_grows=10&up_conv1=1&up_conv2=1&up_conv3=1&up_conv4=1&up_conv5=1&synd=open&w=200&h=200&title=Code+Converter&border=%23ffffff%7C0px%2C1px+solid+%2399BB66%7C0px%2C2px+solid+%23AACC66%7C0px%2C2px+solid+%23BBDD66&output=js"></script>

Cara Mencantikkan Penampilan Kod Pada Blog:

Lihat Penampilan Kod Ni,kosong dan agak kurang menarikkan?

<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;item&quot;'>
<div id='crosscol-wrapper' style='text-align:center'>
<b:section class='crosscol' id='crosscol4' showaddelement='yes'>
<b:widget id='Gadget1' locked='false' title='Club V.I.P Members' type='Gadget'/>


Ini pula,kod yang mempunyai background dibelakangnnya
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;item&quot;'>
<div id='crosscol-wrapper' style='text-align:center'>
<b:section class='crosscol' id='crosscol4' showaddelement='yes'>
<b:widget id='Gadget1' locked='false' title='Club V.I.P Members' type='Gadget'/>


Cara Meletakkan Kod Dengan Background

Memula log in ke akaun blogger korang,pergi ke-->Design-->Edit HTML dan cari kod ni:

]]></b:skin>

Selepas korang dah jumpa,pastekan kod dibawah ni diATAS/SEBELUM kod yang biru tersebut

.code {
background:#F9F9F9 url(http://www.anti-spyware.hk/uploads/images/spyware/customSettingIcon.png) no-repeat top left;
font:bold 1em Helvetica, verdana, Georgia, "Times New Roman", Times, serif;
color:#000;
border-bottom:5px solid #BFBFBF;
margin:0 20px;
padding:70px 20px 20px 40px;
}

Ubah kod kaler unggu dengan kod imej background yang korang suka

Dan seterusnya apabila anda ingin menulis kod dengan background,tambah kod merah macam ni:

<div class="code">
kod korang kat dalam ni
</div>


Bonus:TextArea


Kod untuk buat teks area

<textarea cols="50" name="demo" rows="2">Korang gak boleh guna teks area untuk letakkan kod korang</textarea>
*Cols-adalah utk lebih lebar/tambahan ruangan
*Rows adalah utk lebih tinggi/tambahan baris

P/S:Cara code diconvert adalah dengan mengubah character kod,jadi x perlu gunakan converter pun bleh sekiranya kod tu pendek je ;).Character < diubah jadi &lt; character > diubah jadi &gt; dan lain-lain.Contohnya jika korang ingin menulis kod <head> korang akan taip &lt;head&gt;Ok,aku harap korang puas hati dengan tutorial dan penerangan yang aku berikan setakat ni,selamat menulis blog,terima kasih =)



Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

KOLONEL SANDERS-PENGASAS KFC

Blog Tutorial:Aneka Gambar Untuk Header Bertukar-Tukar