728x90 AdSpace

Latest News

02 September 2010

Blog Widget:Ubah Jenis Font dan Saiz Teks

AMARAN:Ada sesetengah template yang tak boleh letak widget ni,contohnya Template Conexxion,klau letak nnti dia keluar menantang ni bila klik save....


Template yang disediakan oleh Blogspot boleh letak widget ni,dan kebanyakkan template yang aku test boleh letak malah template klasik seperti minima pun boleh  kecuali Conexxion,yang lain aku tak tahu lagi....

Snapsot(Boleh Lihat Demo Kat Sidebar Blog Ni):



Okla,harap korang pnya template boleh support widget ni,copy keseluruhan kod ni dan pastekan sebagai gadget html

<script>
function go1(){if (document.selecter2.select2.options[document.selecter2.select2.selectedIndex].value != "none"){document.getElementById('main').style.fontSize=document.selecter2.select2.options[document.selecter2.select2.selectedIndex].value}}

function go2(){if (document.selecter2.select3.options[document.selecter2.select3.selectedIndex].value != "none"){document.getElementById('main').style.fontFamily=document.selecter2.select3.options[document.selecter2.select3.selectedIndex].value}}
</script>

<form id="forma" name="selecter2" method="POST">
<select onchange="go2()" style="font-family:Arial;font-size:10pt" name="select3" size="1">
<option value="Times New Roman" />Times New Roman
<option value="Arial" />Arial
<option value="Book Antiqua" />Book Antiqua
<option value="Bookman Old Style" />Bookman Old Style
<option value="Century Gothic" />Century Gothic
<option value="Comic Sans Ms" />Comic Sans Ms
<option value="Tahoma" />Tahoma
<option value="Trebuchet Ms" />Trebuchet Ms
<option selected value="Verdana" />Verdana
</select>

<select onchange="go1()" style="font-family:Arial;font-size:10pt" name="select2" size="1">
<option value="8px" />8
<option value="9px" />9
<option value="10px" />10
<option value="11px" />11
<option selected value="12px" />12
<option value="14px" />14
<option value="16px" />16
<option value="18px" />18
</select>
</form>

P/S:Kepada yng tak dpt letak widget ni,aku mintak maaf bebanyak :( dan yang berjaya letak,congratulation dan silala beritahu aku akan kejayaan korang :).Aku akan cuba berkongsi lagi seberapa bnyk widget dan tutorial yng best untk korang.....harap korang suka^^ klau tak suka,sorry ya :(
Blog Widget:Ubah Jenis Font dan Saiz Teks
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

2 ulasan:

Top