02 September 2010

Blog Tutorial:Buat Search Box anda sendiri

Bagi blogger yang templatenya takde search box,korng boleh buat sendiri search box tu,ni kod dia,copy dan letakkan kat sidebar sebagai gadget HTML/JavaScript

<form id="searchThis" action="/search" style="display:inline;" method="get"><input id="searchBox" name="q" type="text"/> <input id="searchButton" value="Go" type="submit"/></form>

Ubah perkataan Go kepada perkataan seperti Cari atau sebagainya,ikut suka korang

Search Box korang akan kelihatan seperti ini



Kalau korang nak gayakan sikit search box tu macam ni:



Letakkan kod ni:

<form id="searchthis" action="/search" style="display:inline;" method="get">
<input id="search-box" name="q" size="25" type="text" style="background: #ccccff; border: 2px solid #000066"/><input id="search-btn" value="Go" type="submit" style="background: #000066; border: 2px outset #ff0000; color: #ffffff; font-weight: bold;"/></form>

Korang boleh edit kod yang kaler merah ikut citarasa korang

Kalau korang nak letak gambar kat sebelah search box macam ni:



Letakkan kod ni:

<form id="searchthis" action="/search" style="display:inline;" method="get">
<input id="search-box" name="q" size="25" type="text" value="Enter search terms"/><input id="search-btn" value="Search" type="image" src="http://dryicons.com/images/icon_sets/stickers_icon_set/png/16x16/search_magnifier.png" style="margin-left: 5px; margin: 3px 0 0 5px;"/></form>

ubah url kod gambar yang merah dengan alamat url gambar yng korang suka

Korang boleh guna kreativiti sendiri untuk menghasilkan search box yng menarik,bye^^

0 ulasan:

Catat Ulasan

Follow by Email