Followers

04 September 2010

September 04, 2010 - 1 comment

Blog Tutorial:Aneka Gambar Untuk Header Bertukar-Tukar

Ini adalah cara utk korang letak berbagai gambar sebagai header untuk blog korang,jika korang ada bnyk pilihan header.Header korang akan bertukar pada setiap kali refresh(F5) kat page blog korang.Sebelum korang mula,pastikan korang dah ada 5 gambar yang korang inginkan sebagai header,dan jangan lupa untuk backup template blog korang^^

Kalau korang nak tengok hasilnya,boleh lihat kat header blog ni,klik F5 beberapa kali dan perhatikan header tersebut betul-betul

Langkah-langkah:
1.Log in ke dashboard--> Design- -> Edit HTML

2.Cari kod  </body>   

3.Copy kod di bawah dan pastekan sebelum kod </body>



<script type='text/javascript'>

var HeaderImage= new Array()

HeaderImage[0]=&quot;URL-OF-HEADER-IMAGE-1&quot;
HeaderImage[1]=&quot;URL-OF-HEADER-IMAGE-2&quot;
HeaderImage[2]=&quot;URL-OF-HEADER-IMAGE-3&quot;
HeaderImage[3]=&quot;URL-OF-HEADER-IMAGE-4&quot;
HeaderImage[4]=&quot;URL-OF-HEADER-IMAGE-5&quot;
var random=Math.round(4*Math.random());

document.write(&quot;<style>&quot;);
document.write(&quot;#header-wrapper {&quot;);
document.write(&#39; background:url(&quot;&#39; + HeaderImage[random] + &#39;&quot;) no-repeat left TOP;&#39;);
document.write(&quot; }&quot;);
document.write(&quot;</style>&quot;);

</script>


Nota Tapak Kaki:

Ubah  "URL-OF-HEADER-IMAGE-X" dengan URL gambar yang korang berkenan

Kalau kod diatas tak berfungsi untuk blog korang,gantikan "#header-wrapper" dengan "#header".(ID atau Class kat bahagian header korang).

4.Save template dan dah siap.Refresh(F5) blog korang beberapa kali untuk lihat perubahan.Header korang akan berubah-ubah

1 ulasan:

nice tuto tak cuba lagi :D
anyway dia leh set2 masa tak? :3 hehe

Catat Ulasan