728x90 AdSpace

Latest News

02 November 2008

10 TIPS MURAH REZEKI


Hari ni nak kongsi sikit pasal tips murah rezeki waktu tengah melayari blog2 yang ada,dan inilah tips mengenai murah rezeki yang diambil dari pakarhow.com(kalau xsilaplah) :)

Apa lagi,meh kita tengok-check it out 1. Sentiasa bersyukur di atas apa yang diberikan Allah Ta’ala

 2. Belanjakan harta pada jalan yang diredhoi Allah Ta’ala

 3. Berusaha untuk mendapatkan rezeki yang halal walaupun terpaksa bersusah payah

 4. Bersedekah kepada anak yatim/fakir miskin…kalau boleh, setiap hari. (Carilah anak-anak yatim untuk diberikan bantuan). InsyaAllah, jangan risau, akan digantikan oleh Allah Ta’ala tanpa kita sedari.

 5. Ikhlaskan pemberian/sedekah hanya kerana Allah Ta’ala bukannya mengharapkan pujian dan sebagainya. (Pemberian tangan kanan tanpa diketahui tangan kiri). Sedekah hendaklah dimulakan dengan keluarga sendiri dahulu, selepas itu barulah kepada jiran tetangga dan orang2 yang lebih jauh). Jangan anggap pemberian itu hak kita, kerana sebenarnya dalam harta kita ada hak mereka

 6. Hulurkan pemberian sunat secara rahsia - tetapi pemberian wajib (zakat) perlu diberi secara terang-terangan sebagai menegakkan syiar Islam.

 7. Konsep sedekah : Berikan sesuatu yang kita sayangi!! Ini jelas dalam Quran ayat al-Imran ayat 92

 8. Cari harta dunia untuk dijadikan bekalan akhirat. (Dunia untuk akhirat - bukan dunia untuk dunia)

 9. Amalan yang diberkati ialah hasil titik peluh sendiri dan juga melalui jual beli (perniagaan). Menurut Nabi Muhammad SAW 9/10 (90%) daripada sumber rezeki ialah berpunca daripada perniagaan. Makan gaji mungkin 1/10 (10%) sahaja. Nabi Muhammad SAW sendiri sebelum diutus menjadi rasul adalah seorang ahli perniagaan yang jujur, cekap dan amanah. Peniaga yang amanah akan dibangkitkan bersama para nabi dan rasul diakhirat kelak. Perniagaan merupakan amalan fardhu kifayah. Barang makanan orang Islam sepatutnya dikeluarkan oleh orang Islam itu sendiri. Kalau tidak ada yang menjalankan aktiviti ini, seluruh ummat Islam adalah berdosa.

 10. Hulurkan bantuan kepada janda-janda yang kehilangan suami.(err...yang ni berpada-padalah yer)

P:s-Semoga tips ini menjadi panduan hidup saya dan anda-Insya-Allah
10 TIPS MURAH REZEKI
 • Blogger Comments
 • Facebook Comments

0 ulasan:

Catat Ulasan

Top