phone: +420 776 223 443
e-mail: support@londoncreative.co.uk

RENDAH DIRI?-ELAKKAN!!!

Hari ni baca sebuah web yg mengandungi info mengenai rendah diri-oleh tu saya(cewah ayat formal tu)mengambil keputusan untuk meletakkan info mengenai rendah diri di blog ini

Apabila kita merasa rendah diri, sebaiknya kita berusaha mencari akar dari timbulnya perasaan tersebut. Ada beberapa akar timbulnya rendah diri :
  • Sewaktu kanak-kanak sering dibanding-bandingkan dengan anak lain atau sering dikatakan bodoh, dungu, jelek, tidak berguna, dsb.
  • Suka membesar-besarkan. Ada orang yang selalu membesar-besarkan masalah yang kecil. Dia tidak dapat membezakan antara malapetaka yang besar dan kemalangan yang tak berarti. Sedikit kritik yang dilontarkan kepadanya selalu dibesar-besarkan. Kepercayaan dirinya sangat tidak stabil. Pandangannya terhadap dirinya sendiri begitu negatif, sehingga dia mengira bahwa orang lainpun memandangnya seperti itu juga. Akibatnya harga dirinya semakin merosot dan akhirnya menjadi rendah diri.

  • Daya juang yang terlalu lemah. Ada orang yang mencoba melakukan sesuatu dan gagal, tetapi dia mau melakukannya lagi sampai akhirnya berhasil. Ada pula orang yang gagal dalam usaha pertama dan tetap gagal, karena takut mencoba lagi. Orang ini merasa sebagai orang gagal dan akibatnya akan timbul rasa iri terhadap keberhasilan orang lain dan mulailah dia mengasihani diri sendiri. Tidak hairan apabila dia selalu rendah diri.
P:S-Gua harap info ni dapat mengatasi masalah malu gua beb :)

0 ulasan: