phone: +420 776 223 443
e-mail: support@londoncreative.co.uk

JERRY YANG-PENGASAS YAHOO


Jerry Yang Chih-Yuan dilahirkan 6 November 1968 ialah usahawan Amerika-Taiwan, pengasas bersama Yahoo! Inc dengan David Filo, serta Ketua Pegawai Eksekutif untuk syarikat tersebut. Beliau juga merupakan salah satu daripada dua Ketua Yahoo! dan pengarah lembaga syarikat.


Jerry Yang telah meninggalkan Taipei,Taiwan semasa umurnya 10 tahun di mana beliau telah berhijrah ke Amerika bersama-sama ibu,nenek dan adik lelakinya.Bapanya telah meninggal dunia ketika Jerry baru berumur 2 tahun.


Satu-satunya perkataan Inggeris yang beliau tahu ialah "kasut".Dengan susah-payah Jerry berjaya belajar bahasa Inggeris sehinggalah beliau berjaya mengambil jurusan kejuruteraan di universiti Stamford.Beliau juga telah berkenalan dengan David Filo(pengasas bersama Yahoo)sewaktu di universiti ini.Pada tahun 1994,web yang baru diperkenalkan telah menjadi popular.Yang mula mengumpulkan senarai hangat laman kegemarannya,yang dipanggil "Panduan Jerry Ke World Wide Web".Ia mula dihasilkan sebagai satu hobi yang kemudiannya dinamakan sebagai YAHOO (Yet Another Hierarchial Officious Oracle)

Tetapi dalam masa 4 tahun ianya telah berkembang menjadi satu portal web yang besar,dengan jumlah perniagaan sebanyak US$11BILLION.


Yang bekerjas selama 20 jam sehari.Gerak-gerinya yang bijak dalam perniagaan telah membolehkannya mengambil alih GEOCITIES dan BROADCAST.COM


Lelaki yang berjaya atas dasar usaha sendiri ini,baru berusia 35 tahun telah menduduki tangga ke 293 di dalam senarai jutawan dunia Forbes dengan nilai bersih yang dianggarkan pada AS$2.2 bilion

1 ulasan:

  1. Admin. saya ade ambik maklumat dari web ini. Mohon dihalalkan.

    BalasPadam