Followers

07 Januari 2011

Januari 07, 2011 - 6 comments

Ubah Nama Penulis Pada Blog





Nama pada akaun Blogger/Google korang adalah nama yang akan ditunjukkan kat Blog korang sebagai author(penulis).Tapi korang boleh guna nama yang lain untuk blog korang tanpa perlu menukar nama kat akaun korang.Korang mungkin ada banyak blog pada akaun korang,jadi mungkin korang nak guna nama yang berlainan pada blog korang.Untuk mengubah nama korang adalah sangat mudah.

*Jika buat kat blog multi author,nama pengarang yang berbeza jadi sama,jadi ini bukan untuk blog multi author.

Ikut langkah ni:

Langkah 1. Dekat Blogger dashboard klik 'Layout/Design' --> 'Edit Html' --> Tandakan Kotak 'Expand Widget Templates'.

Langkah 2. Cari kod ni pada edit Html : (Klik Ctrl dan F untuk memudahkan pencarian)


<data:post.author/>

Langkah 3.Ubah kod tersebut kepada nama yang korang nak.Contohnya,aku ubah kod <data:post.author/> kepada Ali atau apa nama yang aku nak.

Langkah 4. Save Template.Dan jika korang nak kembali pada asal,gantikan je nama baru tu dengan kod <data:post.author/> semula.

6 ulasan:

Catat Ulasan