24 November 2010

Letakkan Butang Retweet Pada Blog

4 ulasan:
 




Ini adalah jika korang ingin letak butang retweet pada blog.Memula pilih mana style yang korang suka dan selepas itu lihat cara meletakkannya pada blog korang.

Pilih Style Yang Korang Berkenan:

Normal(Kiri)
Kod:
<div style="float:left;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'nama_user_name_twitter_korang';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>

Normal(Kanan)
Kod:
<div style="float:right;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'nama_user_name_twitter_korang';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>

Compact(Kiri)
Kod:
<div style="float:left;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_style = 'compact';
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'nama_user_name_twitter_korang';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>

Compact(Kanan)
Kod:
<div style="float:right;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_style = 'compact';
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'nama_user_name_twitter_korang';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>

Langkah Langkah Pemasangan:
(Sentiasa Pastikan Anda Backup Template)

Log in ke akaun blogger-->Layout-->Edit Html.
*Tandakan pada kotak Expand Widget Templates.

Cari kod ni:
<div class='post-header-line-1'/>

ATAU kod ni:
<data:post.body/>

Ok,lepas tu,korang pastekan kod style butang retweet yang korang suka SELEPAS/DIBAWAH kod unggu manakala bagi kod hijau,kod butang retweet,diletak SEBELUM/DIATAS.Save dan dah siap.



4 ulasan:

  1. ape fungsi retweet ney ehh ?
    and, mcm mne nk letak icon mcm kt atas ney .
    yg smiley semue bnde ney .
    tenkiu !

    BalasPadam
  2. @s. u. f. i. Retweet,ni klau awk ada twitter,awk klik retweet,kat twitter awak akan ada link ke pos ni,dan saya bleh tahu yng awk klik sini melalui twitter saya =)

    Emoticon?Klik ni:

    Yahoo Emotikon Untuk Komen

    BalasPadam

TERIMA KASIH UNTUK KOMENKOMEN TERBARU

 
© 1986. Aideal Fitri - fitri1986 Malaysian Blogger