728x90 AdSpace

Latest News

24 November 2010

Letakkan Butang Retweet Pada Blog





Ini adalah jika korang ingin letak butang retweet pada blog.Memula pilih mana style yang korang suka dan selepas itu lihat cara meletakkannya pada blog korang.

Pilih Style Yang Korang Berkenan:

Normal(Kiri)
Kod:
<div style="float:left;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'nama_user_name_twitter_korang';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>

Normal(Kanan)
Kod:
<div style="float:right;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'nama_user_name_twitter_korang';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>

Compact(Kiri)
Kod:
<div style="float:left;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_style = 'compact';
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'nama_user_name_twitter_korang';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>

Compact(Kanan)
Kod:
<div style="float:right;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_style = 'compact';
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'nama_user_name_twitter_korang';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>

Langkah Langkah Pemasangan:
(Sentiasa Pastikan Anda Backup Template)

Log in ke akaun blogger-->Layout-->Edit Html.
*Tandakan pada kotak Expand Widget Templates.

Cari kod ni:
<div class='post-header-line-1'/>

ATAU kod ni:
<data:post.body/>

Ok,lepas tu,korang pastekan kod style butang retweet yang korang suka SELEPAS/DIBAWAH kod unggu manakala bagi kod hijau,kod butang retweet,diletak SEBELUM/DIATAS.Save dan dah siap.



Letakkan Butang Retweet Pada Blog
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

4 ulasan:

  1. ape fungsi retweet ney ehh ?
    and, mcm mne nk letak icon mcm kt atas ney .
    yg smiley semue bnde ney .
    tenkiu !

    BalasPadam
  2. @s. u. f. i. Retweet,ni klau awk ada twitter,awk klik retweet,kat twitter awak akan ada link ke pos ni,dan saya bleh tahu yng awk klik sini melalui twitter saya =)

    Emoticon?Klik ni:

    Yahoo Emotikon Untuk Komen

    BalasPadam

Top