04 November 2010

Photoshop:Buat Foto Polaroid

Tiada ulasan:
 
Perisian:Adobe Photoshop CS3
Siri Permulaan:Foto Polaroid
Level:2

Contoh Foto Polaroid yang kita akan buat:
Gambar asal:

 Langkah-langkah:
Buka New File.Dekat sini aku setkan width 320 dan height 300.


Klik pada Rectangle Tool
Buat kotak macam ni

Seterusnya klik file-->Open,dan cari fail gambar yang korang nak

Tekan Ctrl+A(Select All) dan Ctrl+C(Copy)

Pergi semula ke fail Adobe yg  first tu(closekan fail gambar),klik Paste(Ctrl+V)atau boleh klik kat menu

Jika gambar korang besar macam ni,klik Ctrl+T(utk resize dan susun kedudukan gambar)

Yup,selepas korang puas hati,klik enter

Ok,sekarang,right klik pada layer gambar,dan klik duplicate layer

Pastu gi kat Image--->Adjustment--->Black and White

Bila keluar menu ni,Tandakan 'right' pada kotak Tint

Gambar korang akan kelihatan macam ni

Dan setkan 'Darken' pada layer

 Gambar korang akan jadi macam ni

Double klik pada layer yang pertama kita buat dan klik pada stroke,Setkan size kepada satu dan colour hitam

Kemudian gunakan teks tool untuk mecipta tulisan,gunakan font yang macam tulisan tangan

Yeh,foto polaroid korang dah siap



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

TERIMA KASIH UNTUK KOMENKOMEN TERBARU

 
© 1986. Aideal Fitri - fitri1986 Malaysian Blogger