04 November 2010

Photoshop:Buat Rainbow Wallpaper

2 ulasan:
 
Perisian:Adobe Photoshop CS3
Siri Permulaan:Wallpaper Pelangi
Level:2

Kita akan gunakan photoshop untuk buat wallpaper macam ni:


Ok,ikut langkah-langkah ni:
Buka photoshop korang,klik new file.Aku set kat sini lebar(width)1600 dan tinggi(height)1200.Klik ok

Pastikan foreground colour set warna putih dan background colur warna hitam(Cari butang ni di menu sebelah kiri)

Klik edit--->Fill

Lepas tu,akan keluar menu ni,klik ok

Pergi ke Filter--->Render--->Fibers

Klik randomize untuk memilh Fiber yang korang suka

Klik Filter--->Blur--->Motion Blur

Akan keluar menu ni,setkan angle 90 dan distance sehingga maksimum.Klik ok

Right klik pada layer one dan pilih 'Blending Options'

Pergi kepada Gradient Overlay dan klik kat Gradient

Pilih gradien yang aku bulatkan merah tu.Klik ok

Setkan Angle kepada 0 dan Blend Mode pilih 'Overlay'.Klik ok

Ia akan kelihatan seperti ni.Buat layer baru.Klik button yang aku bulatkan merah tu

Pilih Rectangular Marquee Tool

Dan buat kotak seperti ni

Pergi ke Edit--->Fill

Jika foreground colour korang adalah white klik ok,kalau tak,setkan kepada 'white'

Ubah nilai Opacity Layer 2 kepada 15

Pilih Text Tool(yang huru 'T' tu) dan taipkan teks yang korang nak.Dan kat sini aku pilih blend mode 'overlayer' utk teks.(lihat pilihan dibawah 'Normal')

Rainbow Wallpaper Korang dah siap



2 ulasan:

TERIMA KASIH UNTUK KOMENKOMEN TERBARU

 
© 1986. Aideal Fitri - fitri1986 Malaysian Blogger