728x90 AdSpace

Latest News

07 Oktober 2010

Blog Tutorial:Muzik atau Lagu MP3 Pada Blog Pos









(Jika takde lagu,maknanya server datanest down buat seketika)

Tutorial ni akan menerangkan kat korang cara meletakkan muzik atau lagu mp3 pada pos blog korang.Ianya simple,korang cuma perlu meletakkan sebuah kod pada pos blog korang.Memula kita tengok apa yang kita nak buat,check player dibawah.Sangat sesuai bagi blogger yang menjalankan blog muzik











1.Letakkan fail streaming audio mp3 dengan fungsi auto start

Macam yang korang nampak kat player diatas , lagu autostarts dengan loading pada blog tanpa korang perlu klik apa-apa button.Utk buat camni,letakkan kod dibawah pada mod Edit HTML semasa korang buat New Post.

<center><embed src="http://s391.photobucket.com/albums/oo352/tarunsureja/fun4all/mediaplayer.swf" width="304" height="18" allowfullscreen="false" flashvars="&file=LOKASI FAIL MP3 KORANG&height=18&width=305&showeq=false&autostart=true&repeat=false&shuffle=false&volume=100"></embed></center>


2. Tanpa Auto Start

Berguna jika korang ada lebih dari satu audio file pada blog pos.Check player dibawah











Ni kod dia

<center><embed src="http://s391.photobucket.com/albums/oo352/tarunsureja/fun4all/mediaplayer.swf" width="304" height="18" allowfullscreen="false" flashvars="&file=LOKASI FAIL MP3 KORANG&height=18&width=305&showeq=false&autostart=false&repeat=false&shuffle=false&volume=100"></embed></center>

Gantikan LOKASI FAIL MP3 KORANG dengan lokasi fail MP3 korang yang diupload di mana-mana hosting seperti MyDataNest



no image
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

3 ulasan:

  1. bleh bg cth x utk LOKASI FAIL MP3 KORANG tu !

    dh msukkn link tp xkuar lak ~

    BalasPadam
  2. @zaL_cdpxBoleh,

    Ni contoh:

    file=http://www.mdn.fm/files/nama lagu.MP3

    Awak upload lagu kat Mydatanest,bila dah siap upload,klik kat properties lagu,dan tengok address(copy semua yang kat situ dan letak cam cnth diatas)

    Harap Membantu^^

    BalasPadam
  3. Boleh main satu lagu saje pada setiap masa, kah?

    BalasPadam

Top