728x90 AdSpace

Latest News

10 Oktober 2009

TIPS KEJAYAAN-FOKUS

Fokus...

Mengapa kita perlu fokus dalam hidup ini?

Jika anda sering membaca atau menonton hal-hal yang berkaitan dengan motivasi atau pembangunan diri,pasti anda mengetahui tentang kepentingan mempunyai nilai fokus yang tinggi.

Seringkali kita mempunyai matlamat yang ingin kita capai dalam hidup tetapi berapa peratuskah yang benar-benar berjaya kita capai? Contoh mudahnya begini,

Ali telah menetapkan matlamat mendapatkan "straight"A dalam SPM,tetapi Ali hanya sekadar menetapkan matlamat,tidak ada usaha yang dilakukannya untuk mencapai matlamatnya itu.Ali hanya membaca buku sekiranya mempunyai mood untuk melakukannya,Ali juga sering berangan-angan dalam kelas dan kadang-kadang tidak masuk kelas(ponteng)kerana terpengaruh dengan ajakan kawan-kawannya yang lain.Oleh itu,berjayakah Ali untuk mencapai matlamatnya itu?Sudah tentu tidak kerana usaha yang dilakukannya hampir kepada 0 peratus jadi hasilnya juga 0 peratus.

Hal ini terjadi kerana Ali tidak mempunyai fokus yang jelas.Ali bukanlah seorang pelajar yang gagal kerana dia mempunyai matlamat untuk berjaya cuma Ali kekurangan fokus bagi memastikan cita-ciata/matlamatnya itu tercapai.

Jadi,mempunyai/menetapkan matlamat sahaja tidak cukup,ianya perlu diikuti dengan usaha yang berterusan,perancangan yang betul dan FOKUS yang jelas dalam matlamat...bagi memastikan/menunjukkan kita sememangnya serius dan komited dalam mencapai matlamat kita itu.
no image
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 ulasan:

Catat Ulasan

Top