21 April 2009

Idea Bisnes-Modal RM Kecil

Berikut adalah perkongsian & idea yang diberikan oleh "Abu_Muadz" dari ::Forum Bicarajutawan.com::

Kalau anda bisnes kecil-kecilan, kita still susah untuk jadi kaya.. sebenarnya peniaga-peniaga kecil ni tak ubah macam orang2 yang kerja makan gaji jugak.. lainlah kalau anda menjadi pengeluar terhadap produk anda..

tapi orang-orang kaya kebanyakannya terdiri daripada tuan punya bisnes ataupun pelabur2 (hartanah, saham, asset2 dll.)

sape2 yang dah baca buku Cashflow Quadrant tahu lah pasal ni.. Saya rasa anda perlu sangat baca buku tu..

Orang2 yang kaya tidak terdiri daripada Self-Employee (bekerja sendiri @ bisnes kecil-kecilan). Tetapi orang kaya membina satu bisnes yang bersistem yang kemudiannya boleh diserahkan kepada orang lain dengan cara menggaji atau berkongsi saham untuk dia kerjakan bisnes tersebut. So dia menjadi Bisnes Owner yang kerjanya makan passive income dari bisnes yang telah dia ciptakan tersebut.

Contoh yang sangat hebat ialah McDonald.

Boss McD ni telah sediakan satu sistem bisnes untuk restoran dia. So sapa2 yang nak bukak francais McD kena masak seperti mana yang telah diarahkan oleh Boss McD (sebab tu ke mana sahaja kita pergi, rasa burger dia, french fries dia tetap sama). Dan hasil jualan tersebut kenalah diberikan juga beberapa bahagian kepada Boss McD nih tadi. Jadi dia hanya makan passive income daripada bisnes tersebut.

Dalam masa yang sama, dia jugak menyediakan tapak2 hartanah untuk orang2 yang mahu membuka francais McD. Jadi dia jugak dapat kembangkan harta dia melalui passive income hartanah. Tak ke hebat namanya tu??

Jadi untuk memulakan sesuatu bisnes, adalah lebih bagus kalau kita dapat melihat prospek masa depan dia.. Mungkin kalau bisnes tersebut maju, kita boleh gaji sapa2 untuk jalankan bisnes tersebut takpun paling kurang, kita boleh jual semula bisnes tersebut kepada orang lain.

Lepas tu kita buat bisnes lain pulak dan seterusnya sehinggalah kita tak larat lagi dah nak pegang duit..

*** dipetik dari ::Forum Bicarajutawan.com::

0 ulasan:

Catat Ulasan

Follow by Email