phone: +420 776 223 443
e-mail: support@londoncreative.co.uk

TIPS PERNIAGAAN-NAK BERNIAGA APA?

Salam sukses,

Mungkin ramai diantara kita yang tertanya tanya dengan diri sendiri. ” Aku nak berniaga apa? “..


Ramai orang yang minat untuk menambah pendapatan atau menceburkan diri dalam perniagaan, tidak kira samada bisnes online ataupun offline. Tetapi tidak ramai yang dapat mengenali potensi diri dan mendapatkan produk dengan betul dan tepat mengikut permintaan dan kehendak semasa.

Idea berniaga mungkin adalah berbeza bagi setiap orang. Mungkin ada yang merancang untuk membuka kedai makan selepas pencen. Mungkin juga ada yang merancang untuk berniaga secara sambilan di internet ataupun ada yang berminat untuk berhenti kerja dan berniaga sepenuh masa. Tapi apa produknya? Dimana hendak menjual ?

“Ingat, tiada gunanya kita mempunyai produk yang paling bagus di dunia kalau tidak dapat menjualnya!”

Kadangkala, kita terlalu ghairah dengan idea perniagaan dan ‘plan perniagaan syoq sendiri’ yang akhirnya tak kemana, untung tak nampak modal habis. Silap-silap haribulan menanggung bebanan hutang pula. Ini yang kita tak mahu dan kalau boleh nak elakkan. Rancang perniagaan anda dengan teliti agar kita tidak melakukan sebarang perkara bodoh terutamanya pembaziran dan modal mengatasi keuntungan. Cari idea yang boleh menjimatkan dan memerlukan kos yang rendah.

Guna barang sedia ada yang tidak memerlukan modal yang besar untuk berniaga.

Sebagai contoh, jika anda pakar dalam memasak nasik lemak dan disukai suami malah rakan rakan juga memuji masakan anda. Apa salahnya ambil inisiatif untuk berniaga nasik lemak secara kecil kecilan di kawasan berhampiran rumah anda.

Contoh kedua, jika anda seorang pelajar universiti yang bijak dan suka membantu rakan di kampus. Apa salahnya mencuba untuk mengajar kelas tambahan ataupun tuition secara peribadi. Iklankan kebolehan anda, subjek dan yuran berpatutan, Edarkan ke setiap peti surat di kawasan taman sekitar kampus anda. Percayalah, pasti ada ibu bapa yang menelefon untuk bertanyakan tentang anda! Bukankah ini juga bisnes dan peluang buat duit sampingan namanya?.

Demikianlah sedikit sebanyak input yang saya hendak kongsikan bersama anda buat kali ini

sumber:kalamemastintapermata.com(http://brothermon.wordpress.com)

1 ulasan:

  1. Terima Kasih Atas Nasihat Anda.Saya ingin mengajak anda menyertai saya dalam www.vemmabuilder.com dan id saya adalah 20925757

    BalasPadam