728x90 AdSpace

Latest News

05 Februari 2009

5 TIPS PERNIAGAAN

tips 1 - Menyimpan sebanyak yang boleh sebelum bermula

Dah ada simpanan yang dah agak bayak, bolehlah mulakan bizz. Ianya penting bagi menghadapi saat-saat yang tak terduga. Taklah jatuh terduduk nanti.

tips 2 - Mulakan dari bawah

Ramai usahawan-usahawan yang berjaya mulakan dari peringkat bawah dulu dan bangunkan secara pelahan-lahan. Kejayaan begini lebih manis rasanya tanpa perlu banyak berhutang dan tidak memeningkan kepala. Jangan terburu-buru sehingga bergadai tanah buat pinjaman kerana risikonya amatlah besar. Biar mula dari bawah asal tidak sakitkan kepala.

tips 3 - Lindungi aset-aset peribadi.

Bila sudah mulakan perniagaan, anda sudah pasti akan berhubungkait dengan pemiutang, pinjaman dan lain-lain tanggungan. Jika anda tidak mampu membayar balik sudah pasti pihak-pihak berkenaan akan tarik aset2 anda seperti kereta ataupun rumah. Jadi ambil langkah-langkah awal untuk elakkan perkara ini terjadi.

tips 4 - Selalu mengetahui bagaimana dan bila untuk membuat untung.

Satu tips yang pasti semua orang sudah biasa dengannya. Anda perlu meneganl pasti kos2 berkaitan. Jadi tidak terjadilah nanti jualan kurang dari kos belian. Lain2 perkara yang berkait dengan jualan seperti sewa, belanja2 pentadbiran juga perlu diambilkira untuk mengelakkan anda gulung tikar alebih awal.

tips 5 - Business Plan, tak kira seringkas manapun.

Amat penting. Tiada perancangan maka anda sukar untuk membuat tindakan bagi memaksimunkan keuntungan atau untuk menghadapi risiko2 perniagaan
no image
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 ulasan:

Catat Ulasan

Top