30 Ogos 2010

Blog Tutorial:Highligtkan Komen Pemilik Blog

Kalau korang nak komen korang berbeza dari komen yang ditulis oleh pengunjung blog korang,sama ada dengan latar yang berbeza atau warna teks,ini adalah cara untuk melakukannya.Selepas korang buat seperti arahan yang diberikan,komen korang akan dihighlightkan

Snapshot:

(SEBELUM MULA PASTIKAN ANDA BACKUP DULU TEMPLATE ANDA!)


Log in ke Blogger,pergi ke Layout -> Klik kat "Edit HTML" .
Lepas tu tandakan pada kotak "Expand Template Widgets"


Memula cari kod ni:
</head>

Dan kat atas/sebelum kod tu,korang letakkan kod ni:


<!--Komen-Pemilik-Blog-Mula-->
<style>
.comment-body-author {
background: #F5EDE3; /* Background color*/
color: #000000; /* Text color*/
border-top:2px solid #002F66;border-bottom:1.2px dotted #002F66 ;border-left:1.2px dotted #002F66;border-right:2px solid #002F66;
line-height: 2.4em;
margin:0;
padding:0 0 0 20px; /* Position*/
}
</style>
<!--Komen-Pemilik-Blog-TAMAT-->

Kod kaler merah hanya sebagai penerangan, korang boleh ubah nilai kod yang kaler biru.

Ok,pastu,korang cari kod ni dulu(Gunakan Ctrl F untuk memudahkan pencarian)



<data:commentPostedByMsg/>
</dt>

<dd class='comment-body'>
<b:if cond='data:comment.isDeleted'>
<span class='deleted-comment'><data:comment.body/></span>
<b:else/>
<p><data:comment.body/></p>
</b:if>
</dd>

Ok,lepas korang jumpa kod tersebut,tambahkan kod yang kaler merah macam ni

<data:commentPostedByMsg/>
</dt>

<b:if cond='data:comment.author == data:post.author'>
<dd class='comment-body-author'>
<p><data:comment.body/></p>
</dd>
<b:else/>

<dd class='comment-body'>
<b:if cond='data:comment.isDeleted'>
<span class='deleted-comment'><data:comment.body/></span>
<b:else/>
<p><data:comment.body/></p>
</b:if>
</dd>

</b:if>

Save template,dan sekarang komen korang akan berbeza,ini menunjukkan korang admin blog korang :)

5 ulasan:

Follow by Email