28 Julai 2010

Cara Buat Background Untuk Shoutbox





Aku akan menerangkan kat sini camna nak buat shoutbox cam aku punya,kalau gelap dan masih samar samar sila beritahu ya :).Ok aku pakai shoutbox yang disediakan oleh shoutmix.com. Kat shoutmix korang mesti ada alamat id betul tak.Isikan kod yang dikaler merah mengikut arahan dalam kod dibawah.Kemudian copy keseluruhan kod ni dan pastekan di bahagian add gadget html.Save dan dah siap.Anda bolehla copy dulu kod shoutmix yang lama sebagai back up .

<div id="custombg" style="width:160px; height:400px; background:url(alamat background image yang korang nak) center center repeat; padding-top:0px; padding-left:0px;" align="center">

<!-- Begin ShoutMix - http://www.shoutmix.com -->
<iframe frameborder="0" title="Nama Shoutmix Korang" height="400" src="nama id shoutmix korang" id="nama korang" style=filter:alpha(opacity=50);opacity:0.60;-moz-opacity:0.60; "display:block; " scrolling="auto" width="160px">
<a style="" nama id shoutmix korang">Nama Shoutmix</a><br />
</iframe></div>
<!-- End ShoutMix -->

Nota Tapak Kaki
*Height adalah untuk saiz tinggi
*Width adalah untuk saiz lebar
*Opacity adalah untuk tahap kegelapan

P/S:Sesiapa yang ada tambahan/info untuk shoutbox jenis yang lain dan ingin berkongsi dengan aku adalah amat dihargai.SHARING IS CARING^^

0 ulasan:

Catat Ulasan

Follow by Email