phone: +420 776 223 443
e-mail: support@londoncreative.co.uk

TIPS -KUASA MINDA

Salam,kali ini post mengenai tips berkaitan dengan minda usahawan,satu tips yang sangat bermanfaat kepada usahawan(kalau bukan usahawan pun boleh amalkanya),jadi apalagi,check it-out :)Tip Pilihan: The One Minute MileSebelum May 6, 1954, tiada pelari dapat berlari sejauh 1 batu dalam masa kurang dari 4 minit. Berlari 1 batu dalam masa kurang 4 minit difikirkan mustahil!Sehingga Roger Bannister mencabar dan memecahkan fikiran mustahil tersebut dengan berlari sejauh 1 batu dalam masa 3 minit 59 saat!Apa yang terjadi selepas itu, pada tahun yang sama, beberapa pelari lain berjaya melepasi benteng 1 batu dalam masa kurang dari 4 minit.


Tahun-tahun yang seterusnya juga menyaksikan lebih ramai pelari berjaya memecahkan benteng 4 minit tersebut!Apa yang telah terjadi?


Kisah Roger Bannister ini sering diceritakan dalam buku-buku motivasi barat. Ia menunjukkan bahawa benteng pertama yang perlu dilalui adalah benteng di minda. Apabila ia kelihatan mustahil,maka, ia sememangnya mustahil. Tetapi, sekiranya ia terbukti boleh dilakukan, maka, benteng di minda sudah tiada lagi dan lebih ramai atlit dapat melakukan larian tersebut.


Buka mata anda kepada kisah-kisah disekeliling kita yang umpama"The 4-minute Mile". Ia merupakan satu titik sebuah anjakan paradigma (Paradigme shift) yang boleh mengubahkan haluan hidup kita. -Irfan Khairi


SUMBER:IRFAN KHAIRI.COM- http://www.irfankhairi.com/

0 ulasan: