Follo Molo

09 April 2009

TIPS-MEMBACA

Tahukah anda “Knowledge is power”. Ye Ilmu adalah kuasa dan memang itulah realitinya, jika kita lihat di zaman serba canggih sekarang ni, orang berilmu saja yang akan cepat menguasai keadaan.

Jika kita lihat selalunya orang yang kaya adalah kerana ilmu yang mereka milikilah yang menjadikan mereka menjadi orang yang kaya. Apakah salah satu cara yang mudah untuk kita mendapatkan ilmu selain daripada pergi belajar di sekolah,universiti atau tempat pengajian yang formal? Ye kita boleh pergi ke seminar atau kursus yang kita berkaitan,tapi ada satu cara yang lebih senang dan mudah daripada itu iaitu MEMBACA.

Dalam Islam sendiri semasa Nabi Muhammad S.A.W dipilih untuk menjadi Rasul kepada umat Islam, perkara yang pertama diajarkan oleh malaikat Jibril adalah “Iqra` atau Bacalah.

Contoh terdekat adalah ikon mentor-mentor jutawan seperti Azizi Ali sendiri yang memang rajin membaca sehingga 700 buah buku dan saudara Irfan Khairi juga membaca sebanyak 400 buah buku. Wah banyak mereka ni baca buku, jauh panggang dari api dibandingkan dengan kita. Kalau kedua-dua mentor jutawan ni begitu banyak sekali membaca buku, camner pulak dengan kita ni? Bak kata Nabil aka Raja Lawak, “Lu fikirlah sendiri”


Amalan membaca ni memang dah dijadikan habit atau tabiat oleh kedua jutawan di atas, kerana untuk menjadi pakar dalam sesuatu bidang kita kenalah banyak membaca buku-buku berkaitan dengan bidang tersebut. Jadi jika kita ingin menjadi kaya dan jutawan, kenalah banyak membaca buku-buku berkaitan dengan kewangan, kekayan dan perniagaan.
Tapi kadang-kadang berbagai alasan yang kita timbulkan sendiri seperti “mahal la buku tu”, “berbaloi ke beli buku tu” dan macam-macam alasan lagi.

Cuba anda renungkan kata-kata saudara Osman Affan ni:

Cuba lihat orang-orang yang sudah berjaya. Adakah mereka merungut tentang harga yang perlu dibayar untuk pendidikan minda mereka? Sahabat saya Dr. Irfan Khairi pun pernah bekerja sebagai pencuci lantai di United Kingdom semata-mata kerana hendak mencari duit lebih untuk membeli buku dan menghadiri seminar pembangunan diri yang berharga 3,000 Pounds Sterling (RM20,000). Lihat, apa hasilnya sekarang?

Yang pentingnya, berhenti mencari alasan dan berhenti berfikiran negatif. Mula melabur untuk kekayaan minda anda dengan mula membeli buku-buku yang baik untuk perkembangan minda.

~ Osman Affan

Robert Kiyosaki juga menyatakan benda yang sama iaitu ilmu adalah kuasa bagi yang berilmu dan menyatakan orang berilmu hanya menunggu sahaja peluang untuk menggunakan ilmu yang mereka miliki dan mereka akan mendapat duit darinya.

Post a Comment: