25 November 2014

10 buah rumah pohon yang menarik

5 ulasan:
 
1.HemLoft

Dibina oleh pemaju perisian Kanada Joel Allen, rumah pokok kecil Hemloft ini dibina menggunakan bahan-bahan kitar semula Yang kebanyakannya didapati dari hutan Whistler. Rumah pohon ini berbentuk seperti telur. Sudah tentu ia tidak kelihatan luas tapi dengan susun atur yang baik,pasti mampu mempunyai ruang yang cukup jika ingin bermalam didalamnya .Walau bagaimanapun, hemloft itu dibina di atas tanah yang tidak dibenarkan.Joel menerus projek ini secara rahsia selama tiga tahun, tetapi dia akhirnya menghubungi Dwell Magazine,untuk menceritakannya kepada majalah tersebut. Selepas semua usaha Joel yang dibuat dan sokongan diberi ramai , pemilik Canada Wilderness Adventures (CWA) Allan Crawford telah bersetuju untuk menempatkan struktur berbentuk telur tersebut

2.Rumah Pohon Eksotik Lion Sand

Ada tiga rumah pohon di Lion Sand, rumah pohon Chalkley, rumah pohon tinyeleti dan rumah pohon kingston , masing-masing menawarkan pengalaman yang unik. Rumah pohon berplatform yang selamat dan mewah, dengan semua kemudahan yang anda boleh dapati. Waktu senja di Afrika boleh dinikmati dengan santai.

3.Bird Nest

"Sarang burung" raksasa ini, adalah salah satu daripada lima hotel pokok yang dirancang oleh kumpulan Sweden Inrednin Gsgruppen. Ia disokong oleh beberapa buah pokok dan ditutup ranting. Dari luar kelihatan seperti sarang besar, hanya skala yang memisahkannya dari sarang lain di sekitarnya. Tingkap hampir disembunyikan dengan cermat oleh rangkaian cawangan. Ada ruang dan tempat tidur untuk keluarga dengan dua orang anak. Bilik tidur adalah ruang yang berasingan dengan pintu gelangsar.Terdapat tangga yang ditarik untuk masuk ke sarang.

4.Rumah Pokok Tiga Tingkat

Dikatakan rumah pohon tertinggi di Kanada. Anda boleh menemuinya di suatu tempat dekat Revelstoke. Hal yang menarik di sini ialah bentuk rumah ini yang hampir sesuai dengan suasana hutan

5.Free Spirit Sphere

Rumah pohon yang berbentuk sfera

6.Hotel Rumah Pohon Lutsinar

'Mirrorcube', yang direka oleh tham & videgard,berketinggian empat meter dan empat meter lebar, menarik perhatian yang luas kerana ia seakan-akan melekat pada satu pohon dan kelihatan sepenuhnya seperti cermin kaca.

7.Rumah Pohon Muskoka

Direka oleh Lukasz Kos,di atas pohon cemara di Tasik Muskoka, Ontario, Kanada.

8.Kominiti Rumah Pohon Finca Bellavisa


9.Rumah Pohon Beach Rock

Dalam hutan Okinawa Jepun terletaknya Rumah Pohon Beach Rock ini. Ia dibina oleh Kobayashi Takashi - yang kononnya bertujuan untuk berkomunikasi dengan-makhluk angkasa.
Terdapat tangga yang selamat untuk naik keatas rumah pokok itu.Juga terdapat tali buaian gergasi

10.Terunobu Fujimori

Reka bentuknya dibayangkan sebagai sebuah rumah teh dengan landskap pemandangan sekitarnya sarat dengan warna merah jambu pokok bunga ceri.

5 ulasan:

  1. pergh~ impian kanak2 kot nk umah atas pokok mcm ni
    sampai tua pun masih belum tercapai

    BalasPadam
  2. dulu waktu kecik mmg teringin... sampai sekarang teringin rumah pokok XDD

    semua sbb terpengaruh cita omputih XDD

    tak tahan yg HemLoft tuh.. 3 tahun rahsia kowt XD tapi cantik yg tu :3

    yg Lion Sand tuh, tadak bianatang nak mai serang ke time kita tidur? ahaha XDD

    seriously nak bina sarang burung tu????? @.@

    rumah pokok yg no.4 tuh mmg lawa.. cuma Misaki nampak mcm tempat burung2 nak main-main dekat situ :)

    Beach Rock punya alasan tak tahan.. ahahaha alien wujud :)

    BalasPadam
    Balasan

    1. Haha,samalah,kecik2 senang terpengaruh.Nak buat sendiri tak reti huhu
      Yup,yang HemLoft tu cantik.mcm mnala dia rahsiakan selama 3 tahun
      Yang Lion Sand tuh,binatang x mai serang,dia datang tumpang tidur je,jadi jangan terkejut klau singa tidur kat sebelah haha
      Oh,ya ke yang sarang burung tu nampak mcm tempat burung nk bermain je haha.Kalau dah buat,nak tumpang join boleh hehe
      Beach rock....tu...err....memang ada alien kot....kena pergi naik dulu la tengok betul ke tak....haha

      Padam
    2. tu lah kan.. XD
      seriously??? binatang tuh tak serang? wohoa... cool!! nak duk kat situ :D
      ha'ah.. nampak mcm tempat burung ja.. ahaha.. join2 ahahaha.. :3
      err err.. Misaki percaya alien ada sebenarnya.. fufufu.. tapi adik Misaki punya statement buatkan Misaki tertanya-tanya samada alien tuh wujud ke tak.. sebab Rasul cuma ada dekat Bumi untuk sampaikan wahyu dekat seluruh makhluk :D
      wallahhu'alam..

      Padam

TERIMA KASIH UNTUK KOMENKOMEN TERBARU

 
© 1986. Aideal Fitri - fitri1986 Malaysian Blogger