Followers

25 Jun 2011

Jun 25, 2011 - No comments

Lukisan Tetamu

Di blog 100Pelukis,Tetamu boleh menghantar lukisan dengan klik pada button hantar lukisan di bawah label lukisan tetamu,isi borang yang keluar dan bila siap klik hantar lukisan.

24 Jun 2011

Jun 24, 2011 - No comments

Blog 100 Pelukis

Saya telah buat sebuah blog yang baru,yang khas untuk lukisan sahaja dan saya ingin mengumpulkan seramai seratus orang pelukis untuk blog saya jika boleh.Blog ni masih lagi blog utama saya dan saya akan mula rajin mengupdate blog ini mengenai tutorial dan sebagainya tapi lukisan saya letak kat blog lukissan tersebut.Sila lihat kalau anda suka melukis dan ingn menyumbang karya anda disitu =) =) =)

Blog Lukisan

22 Jun 2011

Jun 22, 2011 - No comments

Link Bercahaya

Demo,sila gerakkan mouse ke link ini,tak payah klik.


Nampakkan efek cahaya.Ok utk buat efek yang sama kat blog korang,log masuk kedalam akaun blogspot.

Di edit html,cari kod ni

a:hover{ color:#000; text-decoration:none}

Dan ubahkan kepada

a:hover{ color:#000; text-decoration:none;text-shadow:0 0 10px yellow;}

Save dan lihat link kat blog korang.

Utk ubah warna,ubah yellow kepada warna yang korang suka blue,red dll atau guna kod warna yang lain.

Save kalau berkenan.Dah,tu jela.

Utk kembali pada asal kalau tak best,guna balik kod lama tadi =).

P/S:Dah berdekad rasanya tak menulis kat sini...........

02 Jun 2011

Jun 02, 2011 - 6 comments

Letakkan CSS Dropdown Menu

Snapshot

1.Buka akaun blogger-->Pergi Ke Dashboard-->Design--Edit Html

Cari kod ni:]]></b:skin>

Dan sebelum kod tu,pastekan kod css ni:

#jsddm {
margin: 0;
padding: 15px;
z-index:1000000000;
position:relative;
}

#jsddm li {
float: left;
list-style: none;
font: 12px Tahoma, Arial;
}

#jsddm li a {
display: block;
white-space: nowrap;
margin:1px 3px;
border: 1px solid #AAAAAA;
background: #cccccc;
background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, from(#ebebeb), to(#cccccc));
background: -moz-linear-gradient(top, #ebebeb, #cccccc);
padding: 5px 10px;
-webkit-border-radius: 5px;
-moz-border-radius: 5px;
border-radius: 5px;
text-shadow: #ffffff 0 1px 0;
color: #363636;
font-size: 15px;
font-family: Helvetica, Arial, Sans-Serif;
text-decoration: none;
vertical-align: middle;
}

#jsddm li a:hover {
background: #C8C8C8;
}

#jsddm li ul {
margin: 0;
padding: 0;
position: absolute;
visibility: hidden;
border-top: 1px solid white;
}

#jsddm li ul li {
float: none;
display: inline;
}

#jsddm li ul li a {
width: auto;
background: #CAE8FA;
}

#jsddm li ul li a:hover {
background: #A3CEE5;
}

2.Seterusnya cari kod ni pula:</head>

Dan sebelum kod tu,pastekan kod ni:

<script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.2.6/jquery.js' type='text/javascript'/>
<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[

var timeout = 500;
var closetimer = 0;
var ddmenuitem = 0;

function jsddm_open()
{ jsddm_canceltimer();
jsddm_close();
ddmenuitem = $(this).find('ul').css('visibility', 'visible');}

function jsddm_close()
{ if(ddmenuitem) ddmenuitem.css('visibility', 'hidden');}

function jsddm_timer()
{ closetimer = window.setTimeout(jsddm_close, timeout);}

function jsddm_canceltimer()
{ if(closetimer)
{ window.clearTimeout(closetimer);
closetimer = null;}}

$(document).ready(function()
{ $('#jsddm > li').bind('mouseover', jsddm_open)
$('#jsddm > li').bind('mouseout', jsddm_timer)});

document.onclick = jsddm_close;
//]]>
</script>

Klik save template

3.Sekarang pergi ke Dashboard-->Design-->Dekat page element-->Klik Add A Gadget dan pilih-->” HTML / JavaScript ”

Pastekan kod dibawah dalam ” HTML / JavaScript ”tersebut dan biarkan tajuknya kosong.

<ul id="jsddm">
<li><a href="#">Home</a>
<li><a href="#">Menu 1</a>
<ul>
<li><a href="#">Drop 1-1</a></li>
<li><a href="#">Drop 1-2</a></li>
<li><a href="#">Drop 1-3</a></li>
</ul>
</li>

<li><a href="#">Menu 2</a>
<ul>
<li><a href="#">Drop 2-1</a></li>
<li><a href="#">Drop 2-2</a></li>
</ul>
</li>

<li><a href="#">Menu 3</a>
<ul>
<li><a href="#">Drop 3-1</a></li>
<li><a href="#">Drop 3-2</a></li>
<li><a href="#">Drop 3-3</a></li>
<li><a href="#">Drop 3-4</a></li>
</ul>
</li>

<li><a href="#">Menu 4</a></li>
<li><a href="#">Menu 5</a></li>
</li></ul>

Ok save dan lihat.