Followers

07 Mei 2011

06 Mei 2011

Mei 06, 2011 - No comments

Warna &Efek Hover Utk Komen Author






LIHAT DEMO
(Lihat pada komen aku dalam demo ni dan gerakkan mouse korang kat situ)

Ok.Cara pemasangan(Sila backup template sebelum memulakannya)

Mula-mula sekali pergi ke Blogger dashboard klik --> Design --> Edit Html --> Tanda kotak Expand Widget Templates-

Dan Cari kod ]]></b:skin>

Seterusnya Copy dan paste kod ni di ATAS/SEBELUM  kod ]]></b:skin>

.comment-body-author {
-moz-border-radius: 15px;
border-radius: 15px;
background: #000000; /* BG color*/
color: #ffffff; /* Font color*/
border-top: 1px dotted #223344;border-bottom: 1px dotted #223344;border-left: 1px dotted #223344;border-right: 1px dotted #223344;
margin:0;
padding:0 0 0 20px;
}

.comment-body-author:hover {
-moz-border-radius: 15px;
border-radius: 15px;
background: #cccccc; /* BG Hover color*/
color: #000000; /* Font Hover color*/
border-top: 1px solid #990000;border-bottom: 1px solid #990000;border-left: 1px solid #990000;border-right: 1px solid #990000;
margin:0;
padding:0 0 0 20px;
}

Save template.

Ok selesai yang tu,seterusnya korang kena kena tentukan korang guna template jenis apa.Kalau korang guna template custom,korang perlu ikut langkah ini:

Langkah Bagi Pengguna dengan Template Blogger Lama/Older Blogger Templates dan 'Custom'

Tekan Ctrl F dan cari kod ni:

<dd class='comment-body'>
<b:if cond='data:comment.isDeleted'>
<span class='deleted-comment'><data:comment.body/></span>
<b:else/>
<p><data:comment.body/></p>
</b:if>
</dd>

Ok dah jumpa.Korang perlu letak tambahan kod merah seperti ini:

<b:if cond='data:comment.author == data:post.author'>
<dd class='comment-body-author'>
<p><data:comment.body/></p>
</dd>
<b:else/>

<dd class='comment-body'>
<b:if cond='data:comment.isDeleted'>
<span class='deleted-comment'><data:comment.body/></span>
<b:else/>
<p><data:comment.body/></p>
</b:if>
</dd>

</b:if>

<dd class='comment-footer'>
<span class='comment-timestamp'>
<a expr:href='"#comment-" + data:comment.id' title='comment permalink'>
<data:comment.timestamp/>
</a>
<b:include data='comment' name='commentDeleteIcon'/>
</span>
</dd>
</b:loop>
</dl>

Save dan lihat hasilnya ;)

Kalau korang guna template designer pula ikut langkah ni:

Langkah Bagi Pengguna dengan Template Designer

Tekan Ctrl F dan cari kod ni:

<dd class='comment-body' expr:id='data:widget.instanceId + data:comment.cmtBodyIdPostfix'>
<b:if cond='data:comment.isDeleted'>
<span class='deleted-comment'><data:comment.body/></span>
<b:else/>
<p>
<data:comment.body/>
</p>
</b:if>
</dd>

Ok dah jumpa.Korang perlu letak tambahan kod merah seperti ini:

<b:if cond='data:comment.author == data:post.author'>
<dd class='comment-body-author'>
<p><data:comment.body/></p>
</dd>
<b:else/>

<dd class='comment-body' expr:id='data:widget.instanceId + data:comment.cmtBodyIdPostfix'>
<b:if cond='data:comment.isDeleted'>
<span class='deleted-comment'><data:comment.body/></span>
<b:else/>
<p>
<data:comment.body/>
</p>
</b:if>
</dd>

</b:if>

<dd class='comment-footer'>
<span class='comment-timestamp'>
<a expr:href='data:comment.url' title='comment permalink'>
<data:comment.timestamp/>
</a>
<b:include data='comment' name='commentDeleteIcon'/>
</span>
</dd>
</b:loop>
</dl>
</div>

Save dan lihat hasilnya ;)

05 Mei 2011

04 Mei 2011

02 Mei 2011

Mei 02, 2011 - No comments

Mari Melukis Kereta Klasik Lowrider





Keseluruhan Langkah:6
Perisian Digunakan:MS Paint

Langkah 1


Mula dengan melukis garis panduan kereta 'lowrider' yang korang nak lukis.Garis panduan yang korang akan lukis patut kelihatan macam objek berbentuk kotak seperti yang korang lihat.Bila selesai,korang  boleh melukis bulatan untuk yayar dan pastikan korang meulisk bentuk 'windshield'


Langkah 2
 Bila garis panduan korang siap dilukis,korang akan mula melakar perincian badan kereta.Mula dengan penutup enjin kereta dan  kemudian lukis bingkai luar untuk 'windshield'.Tambah garisan untuk pintu pemandu dan kemudian bergerak ke langkah seterusnya selepas siap melukis sisi badan atau struktur pengadang.

Langkah 3

Korang akan melakar bahagian dalam kereta dengan melukis tempat duduk,cermin pandang belakang,stering,dan selepas itu lukis tingkap kecil,antena dan keseluruhan bentuk dan gaya pengadang belakang.Lakar bentuk tayar belakang dan lukis garis depan untuk 'bumper'.

Langkah 4




Seperti yang korang lihat,kereta korang hampir siap.Selepas 'bumper' siap dilukis,korang boleh tambah bentuk lampu depan dan mula garisan jerjak.Tayar depan perlu dilukis dan kemudian bentuk roda.


Langkah 5


Korang dah sampai ke langkah terakhir dan apa yang korang perlu buat untuk melengkapkan kereta korang,adalah selesaikan melakar jerjak dan kemudian lukis rim tayar untuk tayar depan dan belakang.Tambah sedikit garis perincian untuk penutup enjin kereta dan kemudian pengadang belakang,Padam semua garis panduan dan bentuk yang korang lukis di langkah pertama.


Langkah 6
Kereta klasik korang akan kelihatan seperti ni bila dah siap.Warnakan ikut suka hati korang.



01 Mei 2011

Produk Inspirasi Alam





1. AIAIAI & Libertine Libertine USB Flash Drive
Pasti digemari oleh mereka yang mahu merasa dekat dengan alam.USB Flash Drive yang kelihatan seperti batang pokok

2. Hand Carved Shelving Unit/Unit Rak Ukiran Tangan
Rekaan kreatif Sebastian Errazuriz.Rak buku buatan tangan ni dibuat dari kayu plywood yang kelihatan seperti ranting pokok gergasi.Sesuai untuk buku dan majalah,malah boleh juga diletak pelbagai objek lain.

3.Real moss tables/Meja Lumut Sebenar

Meja kopi yang unik rekaan Ayodhya menggunakan lumut kering yang dimasukkan dibawah permukaan kaca meja


4.Cherry Leaves Dishes/Pinggan Daun Ceri
Pereka dari Jepun yang berpangkalan di New York,Nao Tamura telah mereka koleksi pinggan yang dinspirasi dari daun ceri.Pinggan silikon ni boleh digulung,digunakan didalam mikrowave atau oven.

5.BookTree/PokokBuku
Kostas Syrtariotis,arkitek Itali-Greek dan pereka yang tinggal di Venice,Itali.Rekaan terbarunya,'BookTree' menggunakan konsep dahan dalam membentuk 'BookTree' ni.'BookTree' boleh digabung bersama dalam masa 10minit dan diletak ke dinding,disokong oleh dua skru.

6.Felted Wool Stones/Batu Bulu Felted
Tempat duduk ni ni dibuat dari 100peratus bulu kambing biri-biri,sebuah kusyen lantai 'batu'.Walaupun mungkin korang nampak macam tak selesa,tapi sebenarnya ia sangat selesa.Lembut tapi boleh mengapung,tekstur kusyen yang licin boleh disusun untuk menyokong tempat duduk dan belakang.

7. Soap Leaf/Daun Sabun
Inspirasi dari formula Thai,sabun daun wangian madu ini adalah curahan tangan keatas daun kering untuk membentuk sabun yang kelihatan seperti daun.


8.GREEN REVOLUTION Hanger/Penyangkut REVOLUSI HIJAU
GREEN REVOLUTION,penyangkut dalam bentuk tumbuhan.