03 Disember 2010

Related Post Dengan Thumbnail Bergerak

5 ulasan:
 




*related pos ni berdasarkan label
*hanya akan pamerkan related pos dengan thumbnail
*hanya paparkan related pos yang terkini
*korang boleh papar lebih banyak related pos dari linkwithin
*ia bergerak dari kanan ke kiri dan kiri ke kanan








Nah,demo,klik untuk tengok

Langkah-langkah

Pergi ke Dashboard ---> Layout ---> Page Elements ---> edit HTML -Tandakan Pada Kotak Expand Widget Templates

Seterusnya cari kod </head> dan pastekan kod dibawah ni diATAS/SEBELUM kod </head>


<!--Related Posts with thumbnails Scripts and Styles Start-->
<!-- remove --><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<style type="text/css">
#related-posts {
float:center;
text-transform:none;
height:100%;
min-height:100%;
padding-top:5px;
padding-left:5px;
}
#related-posts h2{
font-size: 1.6em;
font-weight: bold;
color: black;
font-family: Georgia, &#8220;Times New Roman&#8221;, Times, serif;
margin-bottom: 0.75em;
margin-top: 0em;
padding-top: 0em;
}
#related-posts a{
color:black;
}
#related-posts a:hover{
color:black;
}
#related-posts a:hover {
background-color:#d4eaf2;
}
</style>
<script src='http://blogergadgets.googlecode.com/files/relatedthumbs21.js' type='text/javascript'/>
<!-- remove --></b:if>
<!--Related Posts with thumbnails Scripts and Styles End-->

Lepas tu cari kod yang di unggukan ni
<div class='post-footer-line post-footer-line-1'>

kalau korang tak jumpa kod tu,cari kod unggu ni
<p class='post-footer-line post-footer-line-1'>

Pastekan kod dibawah ni pada kod unggu yang korang jumpa


<!-- Marquee Related Posts with Thumbnails Code Start-->
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<div id='related-posts'>
<b:loop values='data:post.labels' var='label'>
<b:if cond='data:label.isLast != &quot;true&quot;'>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<script expr:src='&quot;/feeds/posts/default/-/&quot; + data:label.name + &quot;?alt=json-in-script&amp;callback=related_results_labels_thumbs&amp;max-results=12&quot;' type='text/javascript'/></b:if></b:loop>
<h3><b>Related Posts</b></h3>
<marquee align='center' behavior='alternate' direction='left' onmouseout='this.start()' onmouseover='this.stop()' scrollamount='2' width='100%'>
<script type='text/javascript'>
var currentposturl=&quot;<data:post.url/>&quot;;
var maxresults=10;
var relatedpoststitle=&quot;&quot;;
removeRelatedDuplicates_thumbs();
printRelatedLabels_thumbs();
</script></marquee>
</div><div style='clear:both'/>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'><b:if cond='data:post.isFirstPost'>
</b:if>
</b:if>
<!-- Marquee Related Posts with Thumbnails Code End-->

Nota:korang ubah nilai 10 kepada bilangan related pos yang korang nak

Ok,save template,aku harap korang berjaya =)



5 ulasan:

  1. @shahizan Kenapa?X jumpa kod atau x keluar related post?Saya akan cuba bantu seboleh yang mungkin =)

    BalasPadam
  2. Kalau dalam template ada kod untuk related pos yang lama,sila buang yang tu dan pastikan pos korang berlabel dan mempunyai sekurang-kurang satu gambar didalamnya =)

    BalasPadam

TERIMA KASIH UNTUK KOMENKOMEN TERBARU

 
© 1986. Aideal Fitri - fitri1986 Malaysian Blogger