Followers

07 November 2010

November 07, 2010 - No comments

Photoshop:Buat Teks Api

Perisian:Adobe Photoshop CS3
Siri Pertengahan:Buat Teks Api
Level:2

Preview:

 Langka-langkah:
Memula cari gambar yang korang nak.Aku guna gambar ni
Lepas tu,gunakan horizontal text tool untuk menaip perkataan dengan sebarang warna yang korang suka

Kemudian pergi ke layer teks,klik kanan dan klik pada blending option dan settingkan macam ni:
Dan sekarang layer teks korang akan jadi camni:
Selepas tu,buat layer baru dan merge kan dengan layer teks(lihat pada menu layer--->merge).Kemudian pilih Smudge Tool(Brush: 10 px, Mode: Normal, Strength: 79%)dan cuba buat beberapa stok pada teks
Ok,yang ni seronok dan mudah.Pergi ke Filter--->Liquify dan cuba bermain dengan teks untk mendapatkan bentuk teks yang korang suka.Selepas siap,klik ok.
Ok,langkah yang terakhir adalah buatkan teks kelihatan seolah-olah di dalam api.Utk mendapatkan efek ni,pilih Eraser tool(soft round brush dlm 20 pixel(Opacity:40%) dan padamkan bahagian yang korang ingin padam utk mendapat efek yang diingini.

Ok,nilah hasil yang terakhir:

0 ulasan:

Catat Ulasan