Followers

23 September 2010

September 23, 2010 - 8 comments

Blog Tutorial:Cara Meletakkan Borang Komen Di Bawah Pos





Cara Meletakkan Borang Komen Di Bawah Pos/How to embed comment-form below posts

Kebanyakkan blogger,mungkin ada yang tak tahu,dan menggunakan borang komen pop up.

SNAPSHOT:EMBED COMMENT FORM

Sebagai permulaan,korang perlu tahu disamping blogger,ada versi Beta dari Blogger juga,dengan sub-domain "Draft" :- Draft.Blogger.com.Dalam versi Beta ni,beberapa ciri yang telah dipertingkatkan telah ditambah

Sekarang ikut langkah ni:
1. Pergi ke draft.blogger.com, dan BUKAN ke blogger.com,dan login seperti biasa
2. Pergi ke tab Settings
3. Klik pada comments link
4. Dekat Comment Form Placement,pilih Embedded below post

5. Sekarang pergi ke Tab "Layout"
6.Kemudian klik "Edit HTML"
7.Tandakan pada kotak Expand Widget Templates
8.Kemudian cari kod ni:

<b:include data="post" name="comments">

9. Dan selepas kod tu,letakkan kod ni:

<b:include data="post" name="comment-form">

Ok,itu je....sekarang pengunjung blog korang boleh komen pada pos korang tanpa meninggalkan halaman tersebut...

*YANG NI KALAU KORANG TAK JUMPA KOD PADA LANGKAH DIATAS

Cari kod ni
<p class=’comment-footer’> <b:if cond=’data:post.allowComments’> <a expr:href=’data:post.addCommentUrl’ expr:onclick=’data:post.addCommentOnclick’><data:postCommentMsg/></a> </b:if> </p>

Dan gantikan keseleuruhan tersebut dengan kod ni
<p class=’comment-footer’> <b:if cond=’data:post.embedCommentForm’> <b:include data=’post’ name=’comment-form’/> <b:else/> <b:if cond=’data:post.allowComments’> <a expr:href=’data:post.addCommentUrl’ expr:onclick=’data:post.addCommentOnclick’><data:postCommentMsg/></a> </b:if> </b:if> </p>

Save template.Itu saja



8 ulasan:

tak dpt buat pon.. huhu boleh tak tolong saya... huhu

@Aliya Cuba cari kod ni <p class=’comment-footer’> ada tak?

ada...tapi bila letak kod atas tadi kat bawah kod ni , x jadi la...:)

@Aliya Sila baca pada catatan tambahan pda pos ni,harap membantu :)

Catat Ulasan