728x90 AdSpace

Latest News

22 Disember 2009

Kelebihan perniagaan Internet

Kelebihan perniagaan Internet

1. Kos murah - Untuk memulakan perniagaan Internet, tidak perlu modal yang banyak, sekitar RM1,000 atau kurang berbanding membuka kedai memerlukan sekurang-kurangnya RM50,000.

2. Perniagaan sepanjang masa - Dijalankan 24 jam tanpa henti.

3. Kurang risiko - risiko kerugian untuk kegagalan web adalah kurang berbanding kedai runcit. Untuk membangunkan sebuah laman web perniagaan, modal diperlukan sekitar RM400 hingga RM800. Jika rugi pun cuma dalam RM400 hingga RM800. Gagal dalam kedai runcit bermakna rugi hampir RM50,000.

4. Bekerja dari bilik tidur - Ini kerja sambilan dan hanya perlu memperuntukkan dua atau tiga jam sehari menguruskan e-mel dan tempahan. Malah kemas, kini laman web boleh dilakukan dari bilik tidur.

5. Pelanggan dari seluruh dunia - Walaupun perniagaan Internet dijalankan secara sambilan, secara realitinya perniagaan bertaraf antarabangsa iaitu bersifat global.

6. Tidak perlu jumpa pelanggan - Tidak perlu berjumpa pelanggan. Segala-galanya hanya dengan membalas e-mel. Menerima tempahan dan promosi juga dilakukan dalam talian.

7. Tidak perlu menyewa pejabat - Hanya perlu peralatan asas seperti komputer, talian Internet dan stok barang. Rumah adalah pejabat.

8. Tidak perlu memohon lesen - Semua perniagaan mempunyai kedai memerlukan lesen perniagaan daripada pihak berkuasa tempatan walaupun berniaga di pasar malam.

9. Menjual lebih satu produk - Memandangkan perniagaan Internet dilakukan hampir semuanya automatik, maka boleh membuka perniagaan Internet untuk lebih daripada satu produk

Sumber:myMetro
no image
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 ulasan:

Catat Ulasan

Top