Follo Molo

20 Oktober 2009

TIPS-BAGAIMANA MENJADI SEORANG YANG BERMOTIVASI

Bagaimana menjadi seorang yang bermotivasi.

1)BERANI MENGHADAPI MASALAH

-Masalah merupakan perkara biasa yang dialami oleh semua orang.Lari daripada maslah tidak akan memberi sebarang penyelesaian malah semakin membebankan.Hadapilah segala masalah yang dihadapi dan anda akan medapati diri anda lebih bermotivasi.


2)BIJAK BERTINDAK


-Jangan tangguhkan kerja yang boleh anda lakukan.Guna masa dengan sebaik-baiknya,ingatlah seminit yang kita terlepas tidak akan kembali lagi.

3)JANGAN MUDAH PUTUS ASA

-Jangan mudah putus asa,dan jangan jadikan kegagalan itu sebagai alasan untuk berputus asa.Lihat sahaja Thomas Edison dalam cubaannya menghasilkan lampu,sebanyak 999 kali beliau mencari cara untuk mencipta lampu dan lihat hasilnya yang kini begitu bermanfaat kepada manusia.

4)BERMATLAMAT

-Matlamat diri adalah penting untuk menjadai seorang yang bermotivasi dan berdaya maju.Tanpa matlamat sukar untuk mengetahui arah tujuan hidup yang sebenar.Anda perlu mengetahui apa yang harus dilakukan untuk memperoleh kecemerlangan dalam diri.

5)MENCONTOHI KEJAYAAN ORANG LAIN


-Jadikan kejayaan orang lain sebagai sumber inspirasi untuk berjaya.Sekiranya orang lain boleh berjaya mengapa tidak anda?

6)KIKIS FIKIRAN NEGATIF DAN GANTI DENGAN POSITIF

-Kkis semua fikiran negatif anda.Pemikiran yang positif berupaya membentuk peribadi anda menjadi lebih berketrampilan.

7)KUATKAN AZAM UNTUK BERJAYA

-Tekadkan azam anda.Kata dan fikirlah "SAYA BOLEH".Jika anda bersikap demikian,segala matlamat dan impian mudah dicapai,insya-Allah.

8)BERSEDIA MENERIMA KRITIKAN DAN PENDAPAT ORANG LAIN


-Terima segala kritikan dengan fikiran yang terbuka.Dengar dan ikuti pandangan dan nasihat yang boleh dijadikan panduan membina diri anda ke arah kejayaan.

9)MENGAKUI KELEMAHAN DIRI

-Jangan bersikap bodoh sombong,jangan malu bertanya jika anda benar-benar tidak faham mengenai sesuatu perkara.

10)INISIATIF DIRI SENDIRI

-Kejayaan untuk diri anda bukan datang daripada oraang lain.Anda sendiri perlu berusaha dan berikhtiar untuk mencapai kejayaan.

11)BERMINAT DENGAN TUGAS YANG DILAKUKAN

-Sentiasa tanam minat dalam melaksanakan tugas yang diberikan,individu yang berjaya ialah individu yang sentiasa melakukan yang terbaik dalam setiap tugas yang diberikan.

12)KETABAHAN HATI

-Kejayaan bukanlah sesuatau yang mudah dicapai,Jika anda ingin kejayaan,perlulah mempunyai semangat yang cekal dalam diri untuk menghadapi segala dugaan.

Post a Comment: