Follo Molo

01 Jun 2009

Usahawanita Berjaya-Lubna Olayan


Lubna Olayan

Negara Kediaman/Kerakyatan: Arab Saudi

Industrti: Perbankan dan Kewangan

Syarikat: Kumpulan OlayanSEORANG daripada ahli perniagaan wanita Arab paling berpengaruh. Tahun lalu dia menduduki tempat ke-12 senarai itu.

Sebagai CEO Kumpulan Kewangan Olayan, antara syarikat kewangan terbesar Arab Saudi, dia menyerlahkan dirinya sebagai pemimpin dan pejuang amalan perniagaan progresif.

Lubna menjadi anggota lembaga pengarah Bank Hollandi Saudi pada 2004, menjadikannya wanita pertama menduduki kerusi lembaga pengarah sebuah syarikat Saudi yang tersenarai di pasaran saham.

Syarikat Kewangan Olayan adalah kumpulan pelaburan, pengedaran dan pembuatan dengan memiliki lebih 40 anak syarikat. Di bawah penguasaan Lubna, kumpulan itu berjaya mendapatkan francais produk seperti Colgate Palmolive, Burger King, Nestle dan Coca-Cola.

Ia juga mengadakan usaha sama dengan beberapa rakan antarabangsa seperti BP Solar, Credit Suisse dan JP Morgan, sekali gus menjadikan syarikat berkenaan pelabur terbesar di pasaran saham Saudi dan dunia Arab.

Lubna juga terkenal kerana memperjuangkan hak asasi wanita. Pada Forum Ekonomi Jeddah pada 2004, dia menjadi wanita pertama berucap di persidangan yang dihadiri peserta wanita dan lelaki di Arab Saudi. Ucapannya mirip ucapan Martin Luther King, ‘I have a dream’.

Sumber:myMetro

Post a Comment: