Follo Molo

09 Mei 2009

8 T rahsia untuk berjaya dalam hidup ..

8 T rahsia untuk berjaya dalam hidup ..

1- Tenang

Hati tenang sentiasa dapat menimbang sesuatu perkara dengan sebaiknya sebelum membuat sesuatu keputusan. Rahsia hati tenang adalah sentiasa mengingati Allah
Firman Allah ; QS ar-Ra'dhu 13:28 "Ingatlah,dengan hanya mengingat Allah hati akan jadi tentenram..."
Mengingati Allah tanpa mengira waktu dan tempat adalah rahsianya. Kuncinya pula adalah kenyakinan diri dan kenyakinan kita pada Allah. Ia mudah diraih dengan penguasaan ilmu, istiqamah dalam ibadah dan pengamalan zikir yang berterusan.

2- Terancang

Masa terancang dalam masa 24jam satu hari. Perencanaan yang baik akan menjadikan kita lebih efektif dan efisien. Namun begitu, kita mesti sedar hasil akhir setiap perancangan ditentukan oleh Allah. Tugas kita adalah meluruskan niat, menyempurnakan ikhtiar, dan hasil akhirnya kita serahkan kepada Allah SWT.

3- Terampil (ketrampilan)

Ketrampilan yang menyenangkan. Nilai leadership dalam diri kita. Ia terhasil dari latihan kita mengurus diri sendiri,orang sekeliling dan organisasi.

4- Tertib

Orang yang tertib berprinsip santun, yakni melebihi orang lain dari diri sendiri. Setiap perkejaan kelihatan berprosedur dan terpantau disamping menyenangkan. Ia dapat memenuhi setiap saat dalam waktu 24jam sehari.

5- Tekun

Orang yang tekun akan sentiasa bersungguh-sungguh dalam setiap perkara yang dilakukan dan dapat menikmati betul setiap perkara yang dikerjakan.

6- Tabah

Sentiasa sabar dalam setiap ujian hidupnya,sabar dalam menghadapi masalah. Ingat mengingati Allah selalu.

7- Tawadhu'

Rendah hati bukan Rendah diri. Kita mesti sedar betul bahwa keberhasilan, bukanlah pekerjaan diri sendiri melainkan hasil kerja bersama. Ketawadhu'an, tidak akan menjadikan kita tinggi baik dimata manusia, apalagi dalam hadapan Allah SWT.Ingat, ' tak ada daya upaya diri kita melainkan dengan izin Allah'

8- Teliti

Teliti dalam setiap perancangan dan perlaksanaan dalam kehidupan kita sehari-hari. Insyaallah membawa ke arah yang kita rancangkan.

Sekian.
Wassalam

1 ulasan :

best la klau saya berjaya

Reply