Follo Molo

01 Mei 2009

5 Tips Bagaimana Menjadi Seorang Yang Bermotivasi

5 Tips Bagaimana Menjadi Seorang Yang Bermotivasi

Berikut diberikan beberapa panduan untuk menjadi seorang yang bermotivasi:

1)Berani menghadapi masalah

-Masalah merupakan fenomena yang biasa dihadapi oleh setiap individu.Lari daripada masalah tidak akan memberi sebarang penyelesaian malah semakin membebankan.Sebagai individu yang bermotivasi,anda mestilah bersedia menghadapi dan mengatasinya.

-Anggaplah masalah sebagai cabaran dan dugaan kerana masalah dapat menjadikan anda individu yang berfikiran matang dan kaya pengalaman.

2)Bijak bertindak

-Jangan tangguhkan kerja yang boleh anda lakukan dalam masa yang singkat.Gunakan masa yang ada dengan sebaik-baiknya.Lakukan tugas mengikut jadual yg telah ditetapkan.Jangan berpura-pura melakukan kerja yg menunjukkan anda rajin sedangkan hasilnya tiada.Ia hanya akan merugikan diri anda sendiri.

3)Jangan mudah putus asa

-Jangan begitu mudah menjadikan kegagalan sebagai alasan untuk berputus asa.Sebaliknya,jadikan ia sebagai cabaran bagi mencapai kejayan pada masa hadapan.Cuba cari punca kegagalan tersebut dan berusaha mengatasinya.

4)Bermatlamat

-Mempunyai matlamat hidup yang jelas perlu bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dilakukan.Rancanglah matlamat tersebut mengikut kemampuan anda sendiri.Matlamat diri penting utk menjadikan anda seorang yg bermotivasi dan berdaya maju.

-Tanpa matlamat anda sukar utk mengetahui arah tujuan hidup yang sebenar.Anda juga perlu mengetahui apa yang harus dilakukan utk memperolehi kecemerlangan dalam diri.

5)Mencontohi kejayaan orang lain

-Jadikan kejayaan orang lain sebagai sumber inspirasi utk berjaya.Sahabat juga memainkan peranan penting sbg pendorong utk menjadikan anda seorang yg bermotivasi.

-Sekiranya orang lain boleh memperolehi sesuatu kejayaan,mengapa anda tidak?

Post a Comment: